.

 

Azt szeretném, hogy megtaláld azt az asszonytársi segítőt, aki mellett biztonságban, szeretetben érzed magad és a szeretteidet a mindennapokban!”

A Dúlák, segítő és szolgáló asszonyok. Ez olyan szolgálat, ami a várandóság alatt, a szülés idején és a gyermekágyas időszakban segíti a kismamákat.
A jó szülésnek az egyik legfontosabb alapja, hogy a kismama biztonságban érezze magát. 

 

 


Miben segíthet a dúla?

“Nemcsak a gyermek születik az anya által, 
hanem Édesanya, Édesapa is a gyerek által. 

Megszületik egy Család!

Ki a dúla?
Miben támogatja a vajúdó kismamát a dúla? 
Miért ajánlott a dula?
A dúlák által nyújtott támogatás eredményessége
Miért jó dúlával szülni?
Hogyan hat a dúla jelenléte a vajúdó kismamára?
Milyen szolgáltatásai vannak a dúlának?
Gyermekágyi dúlaszolgálat
      – Szoptatási tanácsok,
      – A csecsemő gondozása

 


Ki a dúla?

“A dúlák általában érett nők, akik
teljes szívből szeretnek nők lenni. A születés csodája a szívük
legmélyéig megérinti őket, és mindentől, ami a várandóssággal és
szüléssel kapcsolatos, újra és újra libabőrösek lesznek.” 

A görög eredetű „dúla” szó „anyát gondozó”-t jelent. Mi most ezt a szót használjuk egy tanult és tapasztalt szülést segítő személyre, aki a szülő nőnek és partnerének folyamatos érzelmi támogatást, fizikai komfortot, segítséget és információt nyújt a szülés előtt, alatt és közvetlen utána.
 
A szülési dúla:
– felismeri, hogy a szülés egy olyan életre szóló kulcsélmény, amire az anya élete végéig emlékezni fog,
– érti a szülés fiziológiáját és a vajúdó érzelmi szükségleteit,
– támogatja az anyát és partnerét, hogy felkészülhessenek a szülésre, és hogy véghezvigyék a szülési tervüket
– a vajúdó anya mellett áll a vajúdás teljes ideje alatt,
– érzelmi támogatást nyújt, kényelmi intézkedéseket foganatosít, objektív nézőpontot és segítséget biztosít az anyának, hogy az megkaphasson minden szükséges információt ahhoz, hogy a lehető legjobb döntést hozhassa,
– elősegíti a kommunikációt a vajúdó anya, a partnere és a kórházi gondviselők között,
– szerepe, hogy táplálja és védje az anya szülési emlékeit, élményeit…
 
A dúlák elfogadottsága a szülészeti osztályokon rohamosan növekszik, csak úgy, mint fontos hozzájárulásuk tényének elismerése is, a jobb szülési végeredményekhez és az anyák és babáik érzelmi jóllétéhez.

A gyermekágyi dúla a gyermek születése után támogatja az újszülött családot.

 


Miben támogatja a vajúdó kismamát a dúla? 

Azért vagyunk, hogy lépéseket beszéljünk át az anyával…
nem azért, hogy ezeket meglépjük helyette”

A támogatás feltétel nélküli.
A támogatás… hallgatás… nem ítélkezés, nem a saját történetünk mesélése.

A támogatás nem ad tanácsot… felajánl egy zsebkendőt, egy érintést, egy ölelést… gondviselést…

Azért vagyunk, hogy segítsünk az anyának felfedezni azt, amit érez… nem elűzzük az érzéseiket.

Azért vagyunk, hogy az anyának segítsünk beazonosítani a lehetőségeit… nem megmondani, hogy melyiket válassza.

 


Miért ajánlott?

Sok zavar él a fejekben manapság arról, hogy ki is a dúla. Összekeverik a bábával, azonosítják az otthonszülés fogalomkörével, sőt előfordul, hogy még szülésznők, orvosok részéről is érkezik olyan vélemény: a dúla helyettesíteni akarja a szakembereket.

A dúla a gyermekvárás és a szülés területén képzett és tapasztalattal rendelkező asszonytárs.
Általában nincsen egészségügyi végzettsége. Többnyire olyan asszony, akinek már van szülési tapasztalata.
Mi dúlák is tanuljuk „a szakmát”: különböző tanfolyamokon és továbbképzéseken veszünk részt, és nyomon kísérjük a legújabb tudományos eredményeket, irányelveket, hogy bővítsük és frissen tartsuk a tudásunkat.

„Van egy erő, ami szüléskor eljön a nőkhöz.
Nem kérik, egyszerűen csak elárasztja őket.
Összegyűlik, mint felhő a szemhatáron, átsuhan az égen, és magával hoz egy gyermeket…
Arra az időre úgy érezzük, hogy egy nagyobb élet
legyőz bennünket és keresztüllüktet rajtunk.”
Penny Armstrong

 

 


A dúlák által nyújtott támogatás eredményessége


Egy kb. 700 esetet feldolgozó kutatás szerint, amelyet Marshall H. Klaus és munkatársai készítettek, a dúlák által támogatott szüléseknél jelentősen kisebb arányban került sor beavatkozásokra, mint azoknál a szüléseknél, ahol az anya nem kapott asszonytársi segítséget. Császármetszés 50%-kal, oxitocin infúzió használata 40%-kal, epidurális érzéstelenítés pedig 60%-kal kevesebbszer fordult elő. Ezen kívül a kutatás más pozitív hatásokat is kimutatott: az anya ritkábban lázasodott be, a babák kevesebb napot töltöttek intenzív osztályon. A szoptatás sikeresebb, a gyermekágyi depresszió ritkább volt.”Miért jó dúlával szülni? 

(részlet Noll A. Nandu Vajúdástámogatás mindenkinek c. könyvéből)

Dr. Marshall Klaus gyermekgyógyász és neonatológus professzor vezette be a dúla-szolgálatot az Egyesült Államokban. Kétféle csoporttal több, mint kétezer megfigyelést végzett. Mindkét csoport komplikációmentes várandósságot követő, hagyományos szülészeti ellátást kapott. Az egyetlen különbség az volt, hogy az egyik csoport szüléseit dúla kísérte.

Néhány érdekes adat, a dúla által kísért szüléseknél:
a vajúdás időtartama 25%-al lerövidült
a császármetszések száma 50%-al csökkent
40%-al kevesebbszer volt szükség oxitocinra
30%-al kevesebbszer volt szükség fogóra és fájdalomcsillapításra
60%-al kevesebbszer kellett epidurális érzéstelenítést használni és gátmetszést végezni

A szülést követő órákban a dúlával szült anyák kevesebb szoptatási gonddal küzdöttek, és kevésbé voltak aggodalmasak.

A megfigyelés, illetve a fenti számok azt mutatják, hogy minél több személyre szabott gondoskodást kap egy nő a szülés nagyon érzékeny időszaka alatt, annál természetesebben, könnyebben alakul ki a kötődése, a jó kapcsolata a babával, és annál inkább kompetensnek érzi magát a baba ellátásával kapcsolatban.
(Forrás: Marshall Klaus,P.Klaus: The Doula Book)Hogyan hat a dúla jelenléte a vajúdó kismamára?

A világ több pontján végeztek olyan vizsgálatokat, ahol dúlák nyújtottak érzelmi és fizikai támogatást a vajúdó kismamáknak.  A tanulmányokat végzők kíváncsiak voltak arra, hogy a dúlák munkája miként változtatta meg a vajúdás hosszát, a fájdalomcsökkentő gyógyszerek használatának mértékét, az epidurális érzéstelenítés és az egyéb szülészeti beavatkozások előfordulási arányát. Elemezték azt is, hogy milyen hatásai vannak  a dúlai támogatásoknak a baba egészségére és az anya későbbi viselkedésére

Két csoportban végezték a megfigyeléseket. Az egyik csoportban folyamatosan jelen voltak a dúlák a vajúdó kismamáknál, állandó dúlai támogatást élveztek. A másik csoportban, csak időnként néztek rá a vajúdókra.

A tanulmányok alapján meglepő eredményekre jutottak:

A dúlás csoportban, ahol szülő nők érzelmi és fizikai támogatása folyamatosan jelen volt, ott a császármetszések száma 50%-kal csökkentek, az esetek 25%-ban rövidebb volt a vajúdás, 60%-kal kevesebben kértek epidurális érzéstelenítést, 50%-ban csökkent az oxitocin használata, 31%-kal kevesebben kértek fájdalomcsillapítást, a fogós szülések száma 40%-kal csökkent.

Ezek a kutatási eredmények bizonyították, hogy a dúla támogatásai segítették az anyák és babáik jólétét, valamint a vajúdás és a szülés során az orvosi beavatkozások csökkenéséhez vezettek.

Megfigyelték, hogy a dúlai támogatás hatása volt még az is, hogy ezek az anyák kevésbé voltak feszültek, aggodalmasak a szülés után. Eredményesnek és a vártnál kevésbé fájdalmasnak érezték a szülésüket.  Érzékenyebben és gondosabban törődtek gyermekükkel (korai kontaktus), gyakoribb volt az eredményes szoptatás, s így a gyermekek is egészségesebbek lettek!

 


Milyen szolgáltatásai vannak a dúlának?

Professzionális vajúdás és szülés támogatás

– A dúla végigkíséri az anyát a vajúdási folyamatban, fizikai és érzelmi támogatást nyújt neki, kényelmi intézkedésekre tesz javaslatot, valamint segítséget és javaslatokat biztosít a partner számára.

– Amikor csak lehetséges, a dúla szülés előtti és utáni érzelmi támogatást biztosít, elmagyarázza és megbeszéli a különböző eljárásokat, folyamatokat,  beavatkozásokat, melyekről az anyának tudnia kell a jól informáltságon nyugvó döntés meghozatalához.

– A dúla soha nem “írhat elő” semmiféle kezelést; minden információt és javaslatot a dúla szerepkörén belül azzal az előzetes kikötéssel kell megadnia, hogy mielőtt az anya bármilyen módszerről vagy beavatkozásról döntést  hozna  a dúla tanácsára, feltétlenül beszélje meg azt elsődleges gondozójával.

Támogatás:
– A  dúla, az anya szülési tervében foglalt kívánságok szerint, a prenatális és intrapartum megbeszélések  alkalmával úgy támogatja az anyát, hogy kérdések feltevésére, akaratának, óhajainak, aggodalmainak kifejezésére bátorítja kliensét.

– A dúla segíti az anyát abban, hogy ha nem várt  események  történtek, (és ha szükséges), a  változásokat  beillesszék a szülési tervbe, továbbá elősegíti az anya és a gondozó közötti kommunikációt.

– A kliensnek és a dúlának egyaránt tudatában kell lennie annak, hogy a támogató szerep nem foglalja magába a kliens nevében való nyilatkozást vagy döntéshozatalt. A támogató szerepet a leginkább a következők írják le: érzelmi, fizikai segítség; felvilágosítás; közvetítés vagy tárgyalás.

Átirányítás:
Ha a kliensnek a dúla hatáskörén kívüli igényei, szükségletei lennének, át kell őt irányítani a megfelelő szakemberhez

A gondozás folyamatossága:
A  dúlának  kötelessége  olyan  helyettesről  gondoskodnia,  aki ellátja a kliense szükségleteit, arra az esetre, ha ő maga nem tudna részt venni a szülésnél. Amennyiben a dúla előre tudja, hogy nem fog tudni részt venni egy olyan kliens szülésénél, akivel már megállapodott, akkor erről írásban kell értesítenie  őt, és  ha  a kliens  úgy kívánja,  gondoskodnia kell  a helyettesítéséről.


Gyermekágyi dúlaszolgálat

A postpartum vagy gyermekágyi dúlák a gondozásban vesznek részt. A dúla feladata ez esetben a kismama segítése. Megtanítja a baba táplálására és gondozására, segíti a szoptatásban, akár mos, főz, takarít, hogy az anyuka a kicsire és önmagára koncentrálhasson. Támaszt nyújt az anya számára, ha fáradt és bátorítja, ha elbizonytalanodna.

A dúlák egyszerre több területen is képzik magukat, s így mindhárom feladatot ellátják. Magyarországon a legtöbb dúla részt vesz a várandós gondozásában, kíséri a párt a szülés alatt és a gyermekágyban is segít, ha szükség van rá.

A dúlákat megkülönböztetjük még, hogy hol kísérnek szülést. Ez lehet kórházban, születésházban és a pár otthonában is.

Nagyon elterjedt az a tévhit, hogy a dúla egyet jelent az otthonszüléssel. Fontos hangsúlyozni, hogy ma Magyarországon a legtöbb dúla intézményi szüléseknél segít, s csupán a dúlák egy része kísér otthonszüléseket (is).

A dúla kiválasztásánál a legfontosabb szerepe a szimpátiának van. Hiszen ő a személyiségét viszi a szülőszobára a tudása mellett és ennek feltétlenül passzolnia kell a kismamához, Hozzátok, és a párhoz.

Szoptatási tanácsok 

Csecsemőgondozás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az oldal folyamatosan frissül
Kérlek látogass vissza később!