Régóta köztudott, hogy a szoptatás különleges kötődést alakít ki az édesanya és kisbabája között. Azonban csak néhány éve kezdjük megérteni, hogy a szoptatás nemcsak a gyermek, hanem édesanyja egészsége szempontjából is rendkívül fontos.

A szoptatás áldásait élvező kisbabák nemcsak a szoptatás ideje alatt élveznek védelmet számos betegséggel szemben /pl. középfülgyulladás, hasmenéses betegségek/, hanem az anyatejes táplálás hosszú távú hatásaként felnőttkorukban is kisebb eséllyel betegszenek meg bizonyos betegségekben. Kisebb arányban találunk náluk magas vérnyomást, I. típusú cukorbetegséget, és bizonyos daganatféleségek előfordulása is ritkább. Ami még ennél is érdekesebb, a szoptatásnak az édesanya szempontjából is védő hatása van. Hosszú ideig tartó szoptatás után kevesebbszer fordul elő csontritkulás, petefészek- és emlőrák. .

Segítség a szoptatás első napjaihoz.
Az újszülöttek egy része könnyedén elkezd szopni, míg másoknak időre, gyakorlatra és bátorításra van szükségük, hogy jól szopjanak. Vannak édesanyák és babák, akiknek a szoptatás a kezdetektől könnyen megy, míg másoknak nehézségekkel kell megküzdeniük. A szoptatás leginkább az első hetekben jelent problémát. A lehetséges sok kérdés, aggódás és probléma ellenére a szoptatás gyakorlattal egyre könnyebbé válik. Sok általános nehézség elkerülhető, ha tudjuk, mire számíthatunk.  

Mielőbb kezdjünk szoptatni – minél hamarabb, annál jobb. A legjobb, ha a babát születése után azonnal mellre tesszük, mert ekkor a legerősebb a szopási ösztöne (ősi reflex). Hüvelyi szülést követően a szülőszobai megfigyelés ideje 2 óra. Ha az újszülött és az édesanya is jól vannak, ezt az időt együtt tölti az éppen megszületett kis család, és alkalom nyílik arra, hogy az első szoptatás is megtörténjen. Ha bármilyen nehézség adódik, akár a szülésznőtől, akár a csecsemős nővértől lehet segítséget kérni. A legtöbb babának az első órákban szerencsére erős késztetése van a szopásra, és általában tudnak és akarnak is szopni ebben az időszakban. Császármetszés után az édesanya több segítséget igényelhet, hogy ez a nagyon fontos első szoptatás minél előbb megtörténjen. A műtéti körülmények miatt az azonnali bőrkontaktust csak a baba arcának az édesanyáéhoz érintésével tudjuk létrehozni. Ezt követően sok esetben az édesapát hívjuk segítségül az újszülött megnyugtatásához. Nagyszerű látni, hogy az apa mellkasán ugyanolyan jól megnyugszik az újszülött. Ha az édesanya és az újszülött is készen állnak rá, az első szoptatás már a szülőszobai kétórás megfigyelés ideje alatt megtörténhet. Ha azonban altatásban történt a műtét, vagy az édesanya vagy az újszülött gyengébb állapota miatt nem volt lehetőség erre a korai találkozásra, akkor is arra kell törekedni, hogy az édesanya szülészeti kórteremben való elhelyezése után az első alkalmas pillanatban létre jöhessen az első mellre tétel. .

Kolosztrum – amire minden újszülöttnek szüksége van
A kolosztrum sárga színű, ún. előtej, amit az anyamell már a várandósság alatt termelni kezd. Szülés után azonnal a baba rendelkezésére áll. Koncentrált táplálék, amely oly sok ellenanyagot tartalmaz, hogy az Egészségügyi Világszervezet a „baba első védőoltásának” nevezi. A kolosztrum a baba összes tápanyagszükségletét fedezi az első napokban.

Gyakran szoptassunk – ez a legjobb nekünk és babánknak is
Az előtej kicsi / evőkanálnyi/ mennyiségű, de tökéletes táplálék. A pici /néhány ml-es/ gyomrú újszülött ezekkel a kicsi mennyiségekkel könnyebben boldogul. A kis adag tápláléktól kevésbé érzi magát jóllakottnak, ez bátorítja, hogy gyakrabban szopjon, ami segíti a tejtermelés mielőbbi beindulását. A kolosztrumnak hashajtó hatása is van, elősegíti a magzatszurok kitisztulását a baba beleiből. A gyakori székletürítésnek fontos szerepe van az újszülött kori sárgaság megelőzésében. Azaz minél gyakrabban szopik egy újszülött az első napokban, annál ritkábban sárgul be. .

A korai mellre tételnél a baba könnyebben megtanulja összehangolni a szopást, a nyelést és a légzést, hiszen ekkor a mell még puha, nincs tele tejjel, ezáltal könnyű szájába vennie. A kutatások szerint azoknak az édesanyáknak, akik szülés után közvetlenül, és azután is gyakran mellre tették újszülöttjüket, kevesebb problémájuk volt a szoptatással, és tovább is szoptattak. . A korai és gyakori szoptatás az édesanyának is jó: fokozza a méhösszehúzódásokat, gyorsítja a méhlepény megszületését, és csökkenti a vérzést. A gyakori szoptatás az első napokban megelőzheti a fájdalmas tejbelövellést is. Ez alatt megismerhetjük babánkat, és megbizonyosodhatunk arról, hogy képesek vagyunk szoptatni, megnyugtatni és ellátni őt.

Vissza:  Szoptatási tanácsok

 


Forrás: