szoptatasMilyen gyakran és mennyi ideig szoptassunk?
Minden csecsemő különböző szopási igényekkel születik. Az első pár napban néhány baba szeretne gyakran és sokáig szopni. Más babák hosszan szopnak egyhuzamban, hogy azután néhány órát aludjanak, majd kezdik elölről az egészet, míg az anyatej be nem lövell a szülés utáni harmadik vagy negyedik napon. Vannak olyan újszülöttek is, akik gyakrabban szopnak, de egyszerre csak rövid ideig. Olyan is előfordul, hogy a babát egyáltalán nem érdekli a szopás vagy nagyon aluszékony.

Szánjunk sok időt a szoptatásra az első napokban! Ez akkor a legkönnyebb, ha az édesanya és gyermeke 24 órát együtt vannak. Ezzel a fontos céllal indult el, és működik lassan már másfél évtizede a Péterfy Sándor u.i Kh. Szülészeti Osztályán a 24 órás rooming in-es rendszer. Ez azt jelenti, hogy az édesanyák és az újszülöttek együtt, egy kórteremben kerülnek elhelyezésre.

Ha egy baba aluszékony vagy nem érdeklődik a szopás iránt, próbáljuk két-három óránként mellre tenni. A kórházi tartózkodás napjai alatt így alkalom nyílik arra, hogy megtanuljuk észlelni és értelmezni a baba jelzéseit. Ha a baba cuppog, kezét a szája felé mozdítja, keresgél, bátran lehet próbálkozni a szoptatással. Próbálkozhatunk, amikor ébren van és akkor is, amikor csak felszínesen alszik (gyors szemmozgásos alvási szakaszban van). A sírás nagyon késői éhség jel! Ha egy baba aluszékony vagy nem érdeklődik a szopás iránt, akkor is próbáljuk két-három óránként mellre tenni. Ébresztésként tisztába tehetjük, gyengéden simogassuk vagy masszírozzuk a hátát, és tartsuk sokat testközelben, akár bőrkontaktusban.. Próbálkozzunk különböző szoptatási helyzetekkel!

Csak az anyamellet kínáljuk – kerüljük el a cumisüveget és a cumit! Az egészséges csecsemőnek nincs szüksége az anyatejen kívül más táplálékra. Ha egy baba cumisüvegből kiegészítést kap vagy cumival nyugtatják meg, rövidebb ideig fog szopni, és a mellet érő kevesebb inger miatt késni fog a tejtermelődés beindulása. Ilyenkor az édesanya melle is könnyebben begyulladhat a pangó tejtől. A cumisüveg és a cumi használata ugyanakkor szopási problémákat is okozhat.

Az anya tejtermelése a kereslet-kínálat elvén működik: minél többet szoptatjuk gyermekünket, annál több tejünk termelődik. De ennek a fordítottja is igaz. Minél ritkábban szopik egy baba (mert jóllakott a tápszeres kiegészítéstől vagy megnyugodott a cumiktól), annál kevesebb teje termelődik majd az édesanyjának. Azok az anyák, akik tápszert adnak, mielőtt a tejtermelésük beindulna, gyakran az „egyre több tápszer – egyre kevesebb anyatej” ördögi körébe kerülnek. A cumisüveg és a cumi használata könnyen okozhat „cumizavart” az első hetekben, amikor az újszülött igyekszik elsajátítani a jó szopási technikát.

A baba számára megtévesztő, ha cumit is kap, hiszen másképp kell mozgatnia a nyelvét, száját és ajkát szopás közben, és másképp, amikor üvegből iszik vagy cumit kap. Másképp fogja szopni az anyamellet – ennek következtében érzékennyé válhat vagy kisebesedhet a mellbimbó -, a rossz szopási mód miatt pedig kevesebb tejhez is jut. Vannak olyan babák, akik teljesen elutasítják az anyamellet. Néhányuk számára akár csak egyszeri cumisüvegből történő táplálás is okozhat problémát.

Mindezek miatt kórházunk Újszülött Osztályán már több mint tíz éve nem használunk cumisüveget és nem adunk rutinszerűen tápszeres kiegészítést. Ha az újszülöttnek valamilyen okból folyadékpótlásra van szüksége, akkor pohárból itatjuk. Nehéz elhinni, de az újszülöttek nagyon ügyesen isznak pohárból, és ennek a módszernek nincsen semmilyen káros hatása a szoptatásra.

Sok édesanyának javasolják, hogy mindkét mellből, de csak pár percig szoptasson, hogy elkerülje a mellbimbó kisebesedését. Ha azonban gyermekünket megfelelő helyzetben tartjuk a karunkban, és helyesen „harap rá” a mellre, a mellbimbó még akkor sem sebesedik ki, ha a szoptatás gyakori és sokáig tart.

Forrás: intima

Vissza:  Szoptatási tanácsok

 


Forrás: