schweiz-libido.com

A csecsemők számára a legideálisabb táplálék az anyatej, amely a fertőzésektől is véd és a gyermekek egészséges pszichológiai fejlődését is megalapozza.

Az anyatej mindazon tápanyagokat tartalmazza, amelyekre a kisbabának szüksége van az élet első hat hónapjában, ezenkívül könnyen emészthető.
– Fehérjét és zsírt ideális összetételben és mennyiségben tartalmaz.
– Magasabb a tejcukor-tartalma, mint a többi tejnek, a csecsemőnek erre van szüksége. – Elegendő vitamint tartalmaz, további vitamin adagolására (a D3 vitamint és K vitamint kivéve) nincs szükség.
– Az anyatejben lévő vas könnyen felszívódó formában van jelen, a szoptatott kisbabák nem szenvednek vashiányos vérszegénységben.
– Elegendő folyadékot biztosít, még igen meleg időjárás esetén is.
– Megfelelő mennyiségű ásványi anyag található benne.
– Zsíremésztő enzimet is tartalmaz.
– Olyan telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, amelyek az agy és a retina fejlődéséhez szükségesek.

A szoptatott gyermekek későbbi életkorban elvégzett intelligencia-tesztjei jobb eredményt mutatnak, mint a mesterségesen tápláltaké. Az anyatej olyan természetes immunanyagokat is tartalmaz, amelyek növelik a fertőzéssel szembeni ellenálló képességet. A megfelelő ideig szoptatott csecsemők lényegesen ritkábban szenvednek bélfertőzésben, középfülgyulladásban és más felső légúti fertőzésekben. A betegségeket könnyebben átvészelik. Újabb vizsgálatok szerint az anyatej még az olyan krónikus betegségekkel szemben is védelmet nyújt, mint a diabetes és a sclerosis multiplex.

A szoptatás az allergiás megbetegedések kockázatát is csökkenti. A szoptatott babák kevésbé híznak el, és a fogszuvasodás, illetve a száj és állkapocs bizonyos rendellenességei is ritkábban a szoptatottak körében. Azok a felnőttek, akik csecsemőkorukban szoptak, kevésbé fogékonyak a szív- és emésztőszervi megbetegedésekre. Az anyatej összetétele a baba életkorának megfelelően változik, így szolgálja a legjobban a testi fejlődés követelményeit. A szoptatás révén anya és gyermeke között szoros, szeretetteljes kapcsolat alakul ki. Ez segíti a gyermeket később is emberi kapcsolatai kialakításában és egészséges lelki fejlődésében.

A szoptatás az anya egészsége szempontjából is fontos, mivel szülés után meggyorsítja a méh visszahúzódását, az anya korábbi alakjának visszanyerését, és csökkenti az emlő és petefészekrák kockázatát is.

A szoptatás kényelmes, mert az anyatej mindig kéznél van, nem kell beszerezni, elkészíteni, tárolni, ezenkívül költségkímélő is. A legjobb és legbiztonságosabb táplálási mód a csecsemők részére a szoptatás. A csecsemő életének első hat hónapjában nem igényel mást, mint anyatejet. A WHO és valamennyi gyermekgyógyászati fórum a csecsemő féléves koráig kizárólagos anyatejes táplálást javasol, ezen túlmenően azt ajánlják az anyáknak, hogy legalább a gyermek kétéves koráig folytassák a szoptatást.

Muhariné Kovács Mária védőnő

További cikkek, írások

Segítség a szoptatás első napjaihoz
– Kolosztrum – amire minden újszülöttnek szüksége van
– Gyakran szoptassunk – ez a legjobb nekünk és babánknak is
– A korai mellre tételnél a baba könnyebben megtanulja összehangolni a szopást

Milyen gyakran és mennyi ideig szoptassunk?

 

 

 

 

 

 

 

Az oldal folyamatosan frissül
Kérlek látogass vissza később!